Handleiding voor het Maken van je Eigen Houtdrukken

Houtdrukken is een boeiende en traditionele kunstvorm waarbij je een afbeelding op een houten blok snijdt en vervolgens inkt aanbrengt om afdrukken te maken op papier of stof. Deze gedetailleerde handleiding leidt je stap voor stap door het proces, van het ontwerpen tot het afdrukken van je eigen houtdrukken.

Benodigdheden

 • Houten Blok: Een zachte houtsoort zoals lindenhout of esdoorn is ideaal voor houtdrukken.
 • Houtsnijgereedschap: Beitels, gutsen en mesjes in verschillende maten.
 • Inkt: Speciale drukinkt voor houtdrukken, verkrijgbaar in verschillende kleuren.
 • Roller (Brayer): Een gladde roller om inkt gelijkmatig op het houten blok aan te brengen.
 • Papier of Stof: Gebruik dik, absorberend papier of stof geschikt voor printen.
 • Potlood en Papier: Voor het schetsen van je ontwerp.
 • Carbonpapier: Om je ontwerp over te brengen op het hout.
 • Snijmat: Om je werkoppervlak te beschermen.
 • Handschoenen en Veiligheidsbril: Voor je eigen veiligheid tijdens het snijden.
 • Baren of Drukpers (optioneel): Voor gelijkmatige druk bij het afdrukken.

Stap 1: Ontwerp je Afbeelding

 1. Schets je Ontwerp: Begin met het schetsen van je ontwerp op een stuk papier. Houd er rekening mee dat de afbeelding in spiegelbeeld wordt afgedrukt, dus woorden en specifieke richtingen moeten omgekeerd worden.
 2. Werk in Detail: Zorg ervoor dat je ontwerp duidelijke lijnen en contrasten heeft. Dit maakt het snijden makkelijker en het eindresultaat scherper.

Stap 2: Overbrengen van je Ontwerp op het Hout

 1. Plaats het Carbonpapier: Leg het carbonpapier op het houten blok met je ontwerp daarbovenop.
 2. Trek je Ontwerp Over: Gebruik een potlood om de lijnen van je ontwerp over te trekken, zodat ze op het hout worden overgedragen. Zorg ervoor dat je stevig drukt zodat alle lijnen goed zichtbaar zijn.

Stap 3: Snijden van het Hout

 1. Snijd de Omtrek: Begin met het snijden langs de omtrek van je ontwerp met een guts of beitel. Dit zorgt voor een duidelijke grens tussen de afdrukbare en niet-afdrukbare delen.
 2. Verwijder Overtollig Hout: Snijd voorzichtig het hout weg tussen de lijnen die niet afgedrukt moeten worden. Gebruik verschillende maten en vormen gutsen om precieze details te snijden.
 3. Werk Gedetailleerd: Gebruik kleinere gereedschappen voor fijne details en werk langzaam en geduldig om fouten te vermijden.

Stap 4: Voorbereiden van het Inken

 1. Inkt Voorbereiden: Plaats een kleine hoeveelheid drukinkt op een gladde, harde ondergrond (zoals een glasplaat of acrylplaat).
 2. Roller Ininkten: Rol de roller door de inkt heen en weer totdat deze een gelijkmatige laag heeft.

Stap 5: Inken van het Houten Blok

 1. Inkt Aanbrengen: Rol de inkt gelijkmatig over het gesneden oppervlak van het houten blok. Zorg ervoor dat alle verhoogde delen (de delen die je hebt uitgesneden) goed bedekt zijn met inkt.

Stap 6: Afdrukken

 1. Plaats het Papier of Stof: Leg een stuk papier of stof voorzichtig op het geïnkte houten blok.
 2. Handmatig Afdrukken: Gebruik je handen of een baren (een rond, plat stuk hout) om gelijkmatige druk uit te oefenen op het papier. Zorg ervoor dat je overal evenveel druk uitoefent voor een gelijkmatige afdruk.
 3. Gebruik een Drukpers (optioneel): Als je een drukpers hebt, gebruik deze dan voor een consistentere en gelijkmatige afdruk.

Stap 7: Afwerking

 1. Droogtijd: Laat de afdrukken drogen. Afhankelijk van de inkt en de omstandigheden kan dit enkele uren tot een dag duren.
 2. Opruimen: Reinig je gereedschap en werkoppervlak grondig om inktresten te verwijderen.

Tips en Tricks

 • Experimenteren met Materialen: Probeer verschillende soorten papier en inkt om te zien welke effecten je kunt bereiken.
 • Testafdrukken Maken: Maak eerst een testafdruk om te controleren of je ontwerp goed overkomt. Pas je snijwerk en inkttechniek aan indien nodig.
 • Veiligheid Voorop: Gebruik altijd scherpe gereedschappen met zorg en draag beschermingsmiddelen indien nodig om verwondingen te voorkomen.
 • Oefening Baart Kunst: Houtdrukken vergt geduld en oefening. Begin met eenvoudige ontwerpen en werk geleidelijk aan naar complexere stukken.

Veelvoorkomende Fouten en Oplossingen

 • Vlekkerige Afdrukken: Controleer of de inkt gelijkmatig is aangebracht. Rol de inkt goed uit op de roller en het blok.
 • Onvolledige Afdrukken: Zorg voor voldoende druk tijdens het afdrukken en controleer of er geen droge plekken op het blok zijn.
 • Teveel Hout Weggesneden: Werk langzaam en zorgvuldig. Begin met kleine stukjes en controleer regelmatig je vooruitgang.

Met deze uitgebreide handleiding ben je klaar om aan de slag te gaan met het maken van je eigen unieke houtdrukken. Geniet van het creatieve proces en wees trots op je unieke kunstwerken! Veel succes en vooral veel plezier met het ontdekken van deze prachtige kunstvorm.