Selecteer een pagina

De techniek

Het begint met een idee. Dit idee wordt op een houten plaat uitgewerkt. Dan wordt er  gesneden en afgedrukt.

Eerst worden de gedeelten van de houten plaat die op het witte papier zichtbaar moeten blijven weggesneden.
Dan wordt de houten plaat ingeïnkt en op meerdere vellen papier op een pers of met de hand afgedrukt. De plaat wordt schoongemaakt en er worden nieuwe stukken weggesneden. Daarna wordt de tweede kleur gedrukt. Voor elke volgende kleur wordt weer meer weggesneden. Na de laatste kleur is er van de oorspronkelijke houten plaat niets meer over. Meerkleurendruk d.m.v. reductie is dus afwisselend snijden en drukken. De gebruikelijke volgorden van kleuren is van licht naar donker. Gedrukte elementen kunnen eventueel gecombineerd met getekende of geschilderde partijen.

drukpers

Gereedschap

Gutsen: Voor het maken van de houtsnede maken we gebruik van messen en gutsen. Er bestaan v-vormige en u-vormige gutsen in verschillende maten. De v-vormige gebruik je meestal voor het maken van lijnen en ook kan je er spikkels mee maken. Met de u-vormige gutsen kan je grotere overtollige stukken hout wegsnijden.

inktrollers

Inktrollers: Inktrollers zijn meestal gemaakt van rubber. Ze bestaan in verschillende breedtes. Met een inktroller verspreid je de inkt gelijkmatig over de houtplaat. Zo maak je keer op keer de mooiste afdrukken. 

Schoonmaken:
De rollers worden schoongemaakt met slaolie en een zachte poetsdoek of badstof lap.

Materialen

Hout: Tegenwoordig wordt berken-triplex veel gebruikt waarbij het karakter van het hout, aanwezige nerf en kwasten, zichtbaar blijft in de afdrukken. De eenvoudigste manier om het ontwerp op het hout over te brengen is door een velletje carbonpapier tussen het ontwerp en het hout te leggen en de tekening over te trekken. Omdat de tekening na de eerste druk met inkt en het schoonmaken van de plaat kan verdwijnen, teken ik de carbonlijnen nog eens over met Oost-Indische inkt zodat het ontwerp zichtbaar op de houten plaat blijft staan. 

papier

Papier: De meeste papieren zijn wit of bijna wit, maar je kunt ook gekleurd papier gebruiken. Het papier wat ik gebruikt heb tijdens de cursus is z.g. lompenpapier van Zerkall Büten. Lompenpapier is papier dat wordt gemaakt van katoenen en linnen textielresten. Lompenpapier wordt gezien als de beste papieren drager voor schilderijen en soortgelijke kunstwerken.
.

inkt

Inkt: Veel drukinkten zijn transparant waardoor ondergelegen lagen zichtbaar blijven. Door te mengen met een andere kleur, bijvoorbeeld wit worden ze dekkend. Donkere kleuren verdringen de lichte kleuren, daarom begin je met de lichte kleur en eindig je met de donkere. Vooral bij de eerste drukgang is het vaak nodig nog een keer dezelfde kleur te drukken, omdat het hout erg droog is en daarom eerst verzadigd moet worden. De kleuren die gebruikt worden:

  • Reflex (donkerblauw)
  • Proces (lichtblauw)
  • Warm rood
  • Geel
  • Dekwit (transp-wit)
drukpers

Drukken, hand of pers

Het drukken: Het ininkten gaat met de roller als volgt. Breng met een plamuurmes een kleine hoeveelheid inkt op een glasplaat. Rol de inkt uit met de inktroller totdat er een dun laagje op de glasplaat ontstaat. Zorg er vervolgens voor dat de volledige roller met inkt bedekt is. Rol de inkt zo gelijkmatig mogelijk uit over de houten plaat. Leg het papier op de plaat en druk de print op de drukpers.

Reiger